T O P
ctorex

Ca să scurtăm aberațiile pe care le citesc pe aici, orice activitate lucrativă trebuie să fie remunerată. Perioadă de probă, internship, cum vreți voi să-i spuneți. Semnați contract de muncă, semnați hârtiile care reglementează faptul că voi prestați şi veți primi un salariu, cât este de mic. Sunt extrem de multe firme care profită de situația actuală şi fac bani din munca neplătită. Schema e simplă: te angajează, primul salariu nu va intra dintr-un motiv anume, vei înțelege, dacă accepți situația vina e a ta, nu a lor. Am prieteni care au muncit degeaba 2-3 luni şi au mai plecat şi umiliți. Vin apoi alții, pățesc la fel... Există firme mari care au zeci de contracte de muncă închise după prima lună de muncă deoarece "nu a făcut față cerințelor". Adică nu a acceptat să muncească pe nimic în speranța că "va fi mai bine"! Şi cum marea majoritate dintre noi nu ştiu cum să se apere de abuzurile astea, o luăm ca pe o experiență de viață... Du-te la Camera de Muncă, la autoritatea care a contrasemnat contractul tău de muncă şi cere ajutorul. În mod normal au un jurist care oferă consultanță. Aia cu capul plecat e din evul mediu...


luci_nebunu

stai sa auzi in strainatate, unde primesti un task pt interviu si dupa ce il rezolvi evident ca nu te califici, (un tip chiar descoperise pe siteul lor codul scris de el la testul ala)


ctorex

Am şi eu una pentru tine: mă duc la interviu, recomandare, tot ce trebuie... După vreo 2 săptămâni aflu de la cel care m-a recomandat că cel care m-a intervievat i-a spus ceva de genul: "Ai înnebunit? Îmi angajam şef?"...


subgrafix

imi aduce aminte de un interviu la care am fost refuzat, ca sa aflu ulterior de la cunostintele care lucrau in firma respectiva ca HR-istele si niste team leaderi au fost concediati pentru ca isi angajau prietenii cu mai putine calficari pentru a imparti bonusurile de pe recomandari.


ctorex

"Nu se găsesc oameni calificați în piață!" - orice manager din România!


Ok_Estate_1474

Asta este peste tot. Joburile pe Linkedin sunt puse doar pt justificare


[deleted]

Ete pix. As face pariu ca majoritatea firmelor din IT au anunturi puse chiar pe bune. O fi practica generalizata prin alte domenii, nu stiu, da' sigur nu e "peste tot".


subgrafix

da, dar nu lucrăm toți în IT.


[deleted]

M-am legat doar de chestia asta, urasc generalizarile aiurea. > Asta este peste tot.


Latode

De ce evident? Eu am avut recent interviu cu task. Am făcut task-ul şi am luat jobul. Nu spun că nu există vreo companie de căcat, din experiență proprie şi prin prietenii care au avut experiențe similare, să primeşti un task acasă înainte de interviu pe care îl discuți cu angajatorul e un mod bun de a vedea experiența, modul de gândire etc.


mareleurs_64

Si e o diferenta intre un task de 3-4h ca sa vezi cum scrie cod si cum a gandit task-ul si un task de 1 sapt in care ii ceri sa faca o aplicatie cu 5-6 cerinte.


SoNic67

Nimeni care este serios nu face asta - sa ceara o sa lucrezi la "task" o saptamana. O asemenea "firma" nu merita atentia ta, vor vrea munca gratis mereu (overtime neplatit).


Latode

Asta da. Eu vorbesc aici de task de 2 h maxim 4. Nici nu aş începe procesul de aplicare dacă ar fi task de o săptămână. Nici dacă ar fi task "fără timp limită".


Far-Switch1013

eu nu accept interviuri care imi dau un task de mai mult de 2h, cat ar dura un interviu sa spunem. erau unele companii care imi dadeau task sa le fac site. what ?


luci_nebunu

> imi dadeau task sa le fac site DaR In ScRuM ErA EsTiMaT pt 2 OrE


tinighigiu21

>DaR In ScRuM ErA EsTiMaT pt 2 OrE 0,5 sp


Chun--Chun2

Da, daca angajezi juniori, are logica sa le dai task, sa vezi daca sunt pamant. Daca ma angjaezi pe mine cu 10 ani de experienta, si crezi ca am timp sa pierd pentru task-ul tau, neplatit, santatate si drum bun.... mai sunt cateva sute de oferte care ma asteapta. Un contract de munca este un contract intre 2 parti, iar respectul trebuie sa fie reciproc. Daca nu imi respecti timpul, eu de ce sa te respect? E simplu. Evident, nu se aplica tuturor domeniiilor, dar in IT se aplica.


Naylur

Pana acum nu am auzit de interviu fara sa aiba si partea de Technical assignment/ assesment. Oricine poate sa spuna ca are 10 ani experienta. Poate gresesc.


luci_nebunu

technical assement e testul tehnic teoretic + ceva practic despre ce vorbea eu era ca se da un task dintr-un sprint ca home assignment. unii sunt chiar porci si dau ca home assignemnt tot sprintul respectiv


Naylur

Daca la asta te refri, atunci sunt porci si nici nu ar trebui sa stai pe ganduri daca sa faci assignment-ul.


Bobyo

Am avut un interviu o data in care am primit access pe jira si pe github si practic mi s-au asignat tichete sa le fac. Am vazut ca oamenii sunt retarzi, am inchis 2 sprint-uri cu won't fix si la reason am scris ca isi bat joc de oameni.


SoNic67

Referintele nu sunt pe "spuse", de obicei se verifica prin telefon.


luci_nebunu

eu unul nu accept taskuri de tipul "tema pt acasa" pt ca tin mult la timpul meu liber. daca experienta mea nu se pliaza pe ce produse faci tu ca firma, da-mi un test sa vezi cum gandesc o solutie cum aplic ce stiu, codul cat de curat il scriu etc


JeffryRelatedIssue

Nu toate internshipurile sunt lucrative. E cam atat de simplu. In rest ce descrii e frauda si da, ar trebuii mers la camera de munca


Latode

Toate internshipurile sunt lucrative. Ca companie, trebuie să creiezi un program de internship care să ofere sarcini benefice pentru companie şi persoana care face internship. Nu face nici o companie internshipuri pe pomană, mereu primeşti beneficii de la intern, fie că scrie un email sau că îți cară un sac de ciment. Cere plată pentru munca prestată mereu.


xAlciel

La internshipul la care am fost eu, deși a fost plătit, compania nu a primit niciun beneficiu, in afara faptului că noi am plecat de acolo cu ceva in cap și unii au ales să rămână la companie după perioada de internship. Nu toate internshipurile aduc ceva companiei strict in perioada de internship. Depinde de companie daca alege sa te plătească sau nu în acel caz.


Latode

Pot să întreb ce ai făcut în timpul internshipului?


xAlciel

O aplicație server-client. Fiecare student lucra la propria aplicație. Mentorul de la firma era acolo doar sa ne învețe. Din nou tot ce a avut compania de câștigat din asta a fost că studenții care au ales să rămână sa lucreze la ei aveau ceva cunoștințe de bază. Am și prieteni care au făcut același lucru la alta firma dar nu au fost plătiți.


Latode

Dacă aplicația era proprie (pentru proiect de facultate etc.) fair enough. Contează şi ce scria pe contract, multe companii au o clauză în contract cum că orice produce un angajat în timpul muncii aparține companiei. Asta este o inveştiție pentru ei, dacă scot unii aplicații bune etc. De obicei primesc remunerare prin reducere de taxe dacă oferă astfel de programe. Pot accesa bani din EU etc. Ideea e, chiar dacă tu simți că nu a beneficiat compania de pe urma ta asta nu e neapărat realitatea.


xAlciel

Fair enough nu știu dacă compania a beneficiat în alt fel din internshipul respectiv. Poate am fost eu prea îngust la minte, dar m-am gândit strict la beneficiu de pe urma a ceea ce am făcut la internship.


Latode

Înțeleg ce spui şi asta nu e vina ta, e parte din problemă. Nu suntem învățați să ne apreciem munca la adevărata valoare. Ba din potrivă ni se spune mereu că ar trebui să fim recunoscători că primim orice îi pică angajatorului printre degete. În Romania (probabil şi alte țări dar nu am experiență) orice "patron" de colț de bloc e şef peste angajați şi trebuie respectat de zici că e vreun rege din vechime. Break the circle.


OnyxDeath369

Eu am facut internship neplatit in IT 2 luni, 4h/zi. Nici pentru o secunda nu am facut ceva productiv pentru companie, doar m-au invatat chestii.


Bisebi

Uite asta e o investiție care poate fi benefica pentru multe firme. O firma prefera sa ia oameni care nu știu ce fac/nu știu tehnologia și să ii învețe de la 0, timp in care îi formează pe ce are nevoie firma respectiva. Chiar daca ei au plătit 1-2 luni de salariu doar că tu să înveți, după acele 2 luni tu ai cunoștințele necesare sa lucrezi pentru acea firma așa cum vor ei, folosind Standardele lor de dezvoltare fara că tu să vi sa obiectezi că tu lucrezi altfel că tu știi mai bine. E o investiție în viitorul tău și al firmei care "will pay out over time"


rraadduurr

Nu toate. Știu că alt de Amazon, IBM și alții când zic internship se referă la cei mai buni studenți de anul 3 și probează terenul pe care să-i angajeze dar pentru restul internship înseamnă că sa iei câțiva zero puțin ambițioși în speranța că 30% sunt buni de ceva din dacă rămâne vre-o unu abia in juma de an îți scoți investiția de pe curul lui. Ceilalți intra la pierderi. Înainte să îmi sara lumea în cap: e vorba de IT, și da intershipurile sunt plătite.


random-guy-23

Am fost la internship neplătit 3 luni (design grafic și web) strict pentru a învăța de la oameni cu experiență. Nu am oferit prea multe beneficii companiei. După acele 3 luni am fost angajat și lucrez în domeniul ăsta de 5 ani. A fost un sacrificiu pentru a-mi face intrarea.


Latode

Un sacrificiu pe care nu ar trebui să îl faci. Acest sacrificiu e posibil doar dacă ai anumite privilegii dinainte. Eg. Stai cu părinții, ai bani din alte surse etc. Internship neplătit înseamnă, primeşti muncă dacă ai deja bani. Să nu fiu înțeles greşit. Nu spun că tu eşti de vină, companiile care cer muncă pe moca trebuie trase la răspundere.


ctorex

Sunt domenii în care sunt necesare, dar dacă e precizat în contract clar că nu este remunerat nu ai ce să ceri, evident. Singura apărare a angajatului este contractul semnat.


JeffryRelatedIssue

Pe care ar trebuii mereu sa il faca, sunt 300% de acord si impotriva muncii la negru


sprgsmnt

asa a fost distrus si jurnalismul prin 2000, si televiziunile. este deja un modus operandi, deja exista scoala de management romaneasca unde iti bati joc de angajati cit de tare poti.


hugh_jorgyn

Yup. Primul meu "job" in 2002 a fost ca jurnalist la o publicatie online. Proaspăt ieșit din facultate și fraier. Incepem cu perioada de probă. După o lună, cand vine timpul să mă plătească, o dadeau pe ocolite: "în cateva zile, să incheiem contabilitatea", "sapt viitoare, că trebuie să intre bani din nu știu ce sponsorizare" și alte abureli. Eu ca fraierul îi cred vreo 2-3 săpt, timp în care continui sa lucrez pe gratis și să tot intreb cand iau salariul. Până la urma a devenit evident că nu aveau planuri să mă plătească prea devreme, așa că am plecat. Fițuica online a dat faliment intre timp. Eu am gasit de lucru in IT și mi-am schimbat radical cariera, în bine. Tot răul spre bine. Lesson learned.


brmundo

Personal cred ca multe companii vand și ideea ca e un privilegiu sa lucrezi la ei și sa pui acolo în CV ca ai trecut pe la compania X. Cel puțin asta e concluzia mea după o discuție cu o persoana de hr care încerca să îmi vândă un job plătit cu 2k Ron zicând ca "nu e vorba doar despre bani" Cunosc și oameni care s au făcut comozi în joburi prost platite pe care le urasc, și își găsesc tot felul de scuze sa nu plece, și tot asa, tineri cu master făcut. Dar nu scoala te face deștept; și familia și oamenii din jur contează.


JohnThena

Luna trecuta imi petreceam zile intregi pe eJobs, nu ai idee cate anunturi mentioneaza la beneficiile jobului "sa lucrezi in compania/echipa noastra". Practic lista de responsabilitati are lejer vreo 10 elemente, lista de beneficii are 3 dintre care una e cea de mai sus, si niciuna din ele nu mentioneaza salariul lunar.


brmundo

Când te suna ei sau îți trimit o oferta directa pe mail sunt mai deschiși sa vorbească și de salariu, dar da, în anunțuri publice , rar o sa vezi menționat salariul, măcar orientativ ar fi util. Dar în perspectiva lor e mai important renumele decât ce îți baga ție in cont la final de lună. Și sunt mulți care pun botul la rahatul asta și dau cu ură in cei care aleg sa plece sa lucreze în firme mici sau sa isi deschidă o afacere.


Yrvaa

Ca sa adaug ceva, nu inteleg oamenii care lucreaza overtime pe gratis. Adica ok, ca mai stai 15 minute sau de 2-3 ori pe an mai sunt situatii mai speciale da, asta inteleg, dar sunt unii oameni care stau aproape in fiecare zi cu orele mai mult decat e programul, si asta pe gratis. Cand ii intrebi de ce fac asta iti zic "pai mai aveam chestii de facut". Nu le inteleg logica. Nu e firma lor, ca atunci intelegeam de ce se sacrifica in plus ca sa o creasca. Nu au niciun bonus. Nu primesc bani, nu primesc functii mai bune si totusi ei muncesc si apoi se plang ca nu petrec destul timp cu familia... pai... da... daca petreceti tot timpul la munca logic ca nu aveti timp sa petreceti cu familia.


adolf_hiler

asa aveam si eu colegi la fostul loc de munca cica ca lucreaza aici de mult timp, pai si ce mai vere primesti ceva? iti face sefutu cadou de craciun un fular si atat:))


black_dizzy

Nu nu nu. Nu "avem" chestii de facut. Patronii "au" si le e lene/sunt prea zgarciti sa angajeze suficienti oameni incat sa le faca in cele 8 ore de program. Nu e problema ta ca taskurile sunt prea multe pentru o singura norma si nu tu trebuie sa iti asumi raspunderea pentru asta. Ok, ca se mai intampla ceva deosebit intr-o zi sau e o perioada speciala (adica nu ca e in fiecare an Craciunul, ceva chiar o data la foarte mult timp), sa zicem. Mai ales daca si sefii stau linistiti cand sunt perioade de frecat menta. Dar sa fie ceva regulat.... De ce? Cine o sa te tina de mana la doctor sau la psiholog cand o sa clachezi, seful sau cei dragi? Si aia dragi cat timp crezi ca o sa accepte sa aiba o relatie cu tine doar juma de ora pe seara si in weekend?


lrpxx

Aici sunt 2 categorii de oameni din ce am vazut eu. 1. Sunt aia mediocrii ce stiu ca daca pierd locul asta de munca sunt sanse mari sa nu mai prinda ceva la fel de bun. Ceva de genu "fake it till you make it". Asa ca stau peste program ca sa nu fie luati la ochi de sefi si mai apoi sa li se faca o evaluare corecta. Facand asta sefii ii vor ocoli pentru ca stiu ca pe viitor, chiar daca sunt mediocri, le pot cere orice acelor angajati fara ca ei sa zica nu. 2. Oameni ce nu stiu sa zica nu. Sunt invatati de mici sa nu "comenteze", "capu plecat sabia nu-l taie". Chestii de genu asta. Partea proasta e ca acesti oameni ajung si ei sefi si se vor schimba total si vor cere acelasi lucru de la subalternii sai, ca o "traditie". Ca un exemplu pentru acest tip de gandire, gandeste-te cate generatii au fost "educate" de parinti prin bataie, ca altceva nu stiau si cum inca se propaga la noi lucrul asta si cumva a intrat in subconstient ca fiind ceva normal ca inca sunt o groaza de oameni ce isi bat copiii pentru cine stie ce motive si principalul lor argument e "am luat bataie cand eram mic dar o si meritam".


[deleted]

E același argument ca bacșișul...toți se plâng de se tăvălesc pe jos ca vai doamne ce țară de kkt tre sa dai mită la medic, tre sa dai mita pt niste acte. Ăștia mi se par proștii proștilor pentru ca din vina lor se și cere. Au fost învățați de mici cu părinții lor securiști comuniști sau țărani cu scoala in sat sa fie ei "mai jmecher ca vecinul/mai tare ca x". Pe atunci isi dadeau si viața personală cu nevastă cu tot daca iar fi comparat cineva pozitiv cu vreo cunoștia. Mentalitatea românului dupa ce ca e prost moare si de grija vecinilor.


Fuckanator

Luna trecuta am lucrat OT aproape 50h, mega proiect, presiuni, etc. Nu mi-a convenit deloc dar am fost remunerat fara sa zic ceva. Mi-am calculat si mi-au platit ora de OT cu 235% fata de normal which was nice..


Yrvaa

Pai in cazul asta e ok. Ai lucrat OT dar ai si primit bani pentru asta, nu ai lucrat pe gratis. Pe tine te inteleg.


disbefoto

in ce domeniu si unde, in romania?! eram platit asa doar cand eram in danemarca. in germania OT NU SE PLATESTE


Fuckanator

Consultanță/audit în România.


disbefoto

ai noroc mare inseamna ca. eu pe 120 ore extra am primit 300 euro remunerare, si asta doar pentru ca am cerut sa fiu platit, ca e total unfair. asta in Germania, in Arhitectura.


Deruz0r

> in Arhitectura But then again Arhitectura e prost platita pentru 80% din oameni cam oriunde...


disbefoto

adevarat, asa e.


retired-penguin

Cum plm nu se plateste OT in Germania si se plateste in Romania :| la fosta companie fie primeam TIL, fie eram platit 200%. Ca mai stateam 10 minute cateodata sa termin ceva era una, dar daca stateam o ora peste program, aia era 100% ori libera, ori platita dublu.


disbefoto

in domeniul meu rar stiu sa se plateasca OT. esti asteptat sa faci OT cam oricand la orice ora, in aproape orice firma de arh. daca s-ar plati ca atare, am avea toti bonusuri de x.000 euro la sfarsit de luna/an. mai degraba iti da un bonus de 500-1000 euro la sfarsit de an sa aiba o scuza sa nu iti dea marire, si sa zica ca se poate si mai bine, poate anul viitor „reusesti“ mai mult. inflatia e de 5%, calculeaza tu cat o valora si bonusu ala. sunt firme care nu dau niciun bonus, niciun OT payment, si care tot se asteapta sa lucrezi oricat. believe it or not, primii 2-3 ani de lucrat aici asa au fost. salariul era mult sub medie de asemenea, pentru ca „nu vb germana“. sunt intr-un loc mult mai bun acum. a da, si am auzit ca pe santier poti lua si 4000 euro in mana la sfarsitu lunii, ca si muncitor necalificat. nu stiu cat de adevarata e asta, dar daca e, iti zic cu incredere absoluta ca ar fi cam de doua ori mai mult decat primesc 90% din arhitectii de aici.


dracidus

*go ask Endava*


t1nu_

O zici de parca dacă ai master nu poți fi prostit. Așa sunt unii oameni, le place sa fie preșuri.


adolf_hiler

nu am zis asta clar e adevarat ce zici, chiar am dovezi sa iti intaresc credinta asta, dar dupa 18 ani de acoala parca ar trebui sa te dezgheti putin


t1nu_

Bai școala e buna, te învață chestii, dar nu te învață sa fii adult. Probabil și părinții lor au fost la fel, s-au mulțumit cu puțin sau deloc. Sunt oameni care au făcut aceeași ani de școală ca in exemplul tău și n-au muncit o zi gratis. Cred ca totul tine de ambiție și de a vrea mai mult; unii sunt ok sa nu părăsească județul in care s-au născut alții se duc pana in Alaska și înapoi. Ce vreau sa zic e ca muncitul asta pe gratis e un simptom la ceva mai nasol care se întâmpla.


kavinski116

> dupa 18 ani de acoala parca ar trebui sa te dezgheti putin hahahahah stai, sa rad si mai tare HAHAHAHHAHA


ghitzabomba

Nu le place, doar nu au fost invatati sa nu fie presuri. Ma astept ca o majoritate covarsitoare sa nici nu fi avut "spate", ca sa isi permita sa riste.


[deleted]

Vai ce bine a intrat asta, direct la suflet.


thesubempire

Din păcate, piata muncii din România a devenit extrem de dezechilibrata. În România, salarii decente, care asigura un trai bun și fără grija zilei de mâine le oferă doar două-trei domenii, mai ales cel IT, cu joburi precum developer sau software architect. Doar ca joburile astea nu sunt pentru toată lumea și nu toată lumea este calificata pentru astfel de joburi, ceea ce este perfect normal. În schimb, sunt sute, chiar mii de joburi unde salariile sunt derizorii, care nu asigura un trai decent și sunt, mai mult sau mai puțin, o forma de sclavie. Oamenii le iau fiindcă nu au de ales. 85% din joburile din România sunt de supraviețuire, nu de trăit. Faptul ca oamenii accepta astfel de joburi este ceva natural, întrucât nu au efectiv de ales. Schema cu plecatul din tara sau gasitul unui job mai bun ca nu te tine nimeni nu funcționează mereu. La mijloc sunt și alți factori care împiedică un om în a-și schimba constant jobul sau a-și cauta joburi în afara. România va deveni o tara în care oamenii vor investi mai multa atenție și mai multa grija și vor deveni mai conștienți de aspectul politic și social atunci când vor primi salarii mai decente și un trai decent. Sunt lucruri care sunt legate între ele. Pana atunci, România va rămâne un loc bun pt 15% și un loc crunt pentru restul de 85%. Bineînțeles, discuția e mult mai ampla. Doar ca idee, ma aflam de curând în Italia și cautam niște locuri de munca de curiozitate. Magazioner la Amazon, 1500-2500 de euro pe luna, cu bonuri de călătorie și de vacanta și câteva alte beneficii okay. Nu se cerea experienta și nici studii. Pentru un om care nu are niciuna din astea, sa ia 2000 euro pe luna, unde probabil rămâne cu 1300-1500 ai lui mi se pare un motiv foarte întemeiat sa te cari din fosa septica numita România.


alex21112

La italieni taxele pe salariu sunt de 29% in medie. La noi deja ajung la 50% fara sa luam in calcul 19% TVA. La noi viata e de kk ca suntem taxati pana la os iar consumul din bugetul statului(politicienii infecti, bugetarii,proiectele supraevaluate si BOR🖕) este exagerat de mare. Si daca asta nu e suficient de rau,nu le ajung nici taxele colectate curent! Ei creaza titluri de stat(aka obligatiuni de stat) prin care se imprumuta de la investitori de retail si cei mici. Daca ai avea un prieten ce face in fiecare luna 2000 de lei dar el cheltuie 2900 lei luna de luna, iai imprumuta vreodata ceva? Ai zice ca are probleme serioase. Motiv pentru care nu o sa imprumut statul ever cu absolut nimic. Sa isi taie din personal si salarii futui in gura.


aliadventures

Total de acord cu tine. Mi se pare o opinie mult mai echilibrata decât multe comentarii din thread care se referă strict la experiența individului. Când opțiunile sunt putine și așa cum spui tu, un procentaj mare (nu am o statistica clară aici) de joburi oferă salarii mici și foarte mici, normal ca omul alege să rămână acolo unde e chiar dacă nu e ideal. Sunt mai mulți factori care influentează piața muncii în România și cred ca unul foarte important e ca majoritatea companiilor străine plătesc salarii mici (excepții câteva domenii care sunt bine plătite, însă nu suficiente). La asta se adauga facultățile care sunt o afacere și multe dintre specializări nu oferă skilluri care plătesc bine la un anumit job. Exista o suprasaturație de absolvenți in domenii care nu sunt bine plătite și competiția este mult mai mare când vine vorba de a găsi un job bine plătit. Pe lângă asta o reconversie profesională necesita timp și o investiție financiară in cursuri sau ideea de a accepta sa lucrezi chiar si gratuit pana când capeți experiența. Ar ajuta să fim mai buni unii cu ceilalți în loc să dam vina pe individ automat. Fiecare se adaptează la situația personală și încearcă să își imbunătățească situația cum poate si știe mai bine.


forwardspective

Din pacate si ai mei gandesc asa, ma bat la cap ca ar trebui sa accept si internshipuri neplatite, comparandu-ma cu o fata (cu un an mai in varsta) care a inceput cu un internship neplatit si acum castiga 70 de milioane pe luna, remote. Bruh.


Aedendor

7k e kinda the norm dupa 2 ani experiență, stiu cazuri cu unul. Deci așa e piata, nu e tipa aia avion si exemplu de urmat musai da' sincer cel mai mult contează sa strangi unu'-doi ani lucrați si sa se vada ca ai facut cv, nu ca ii ai pe hârtie. Eu nu m-am dus la internship-uri neplătite, mi se părea bataie de joc + ca stiam sigur ce știu si având si multi prieteni deja in domeniu m-am evaluat destul de la sânge. Ca drept dovada la ultima negociere la actuala firma am negociat la limita bugetului (nu sunt bani wow dar merge momentan). Certificări, cursuri, proiecte și sa se vadă ca nu le-ai facut degeaba. Asa 100% iti deschizi toate ușile. Poate mai puțin una dar compania respectiva m-a lasat asa puțin cu greață cand am auzit unul din manageri vorbind :))) "ingineri sunteți poate dupa master" - sigur boss-ule, sa fii tu sănătos ca mai exista si altii pe piață,it goes bothways. Chiar aseară imi povestea un prieten cum fostul lui manager cam strâmba din bot la marire de salariu, ca vezi doamne doar cu licența el e "inginer stagiar", ca inginerul adevărat e dupa master, ca asa era pe vremuri. Si asta a tacut si a indurat. Il bagam in pizda ma-sii si plecam, ii ziceam sa-si caute masteranzi. Evident ca nu despre asta e vorba, e vorba despre orice pretext, real sau nu, sa te plătească mai puțin. Noul manager aproape i-a dublat salariul, ca fosila aia a plecat, și ghici ce, tovarășul meu încă e acolo si nu cred ca o sa plece prea curând.


FreudIntensifies

Așa îmi faceau și mie, că vai dom'le nu am facultate deci nu sunt un cercetător/inginer pe bune. Am înaintat singurul proiect brevetabil de pe anul ăla dintr-o echipa de masteranzi si doctoranzi și la 3 luni după ce m-am văzut cu hartia de la CEO în mână, m-am cărat în altă companie mult mai mare pe 150% din salariul de la ei. *Kiss my shiny metal ass*


MoneySounds

Ma indoiesca ca castiga 7k RON pe luna. Trebuie sa aibe minim 1 an solid de experienta.


teodorBbb

Un prieten tocmai s a angajat pe 6700 lei pe luna si e la primul job. Repet, 6700 fara nici un internship, fara nici o zi experienta. A cam luat o razna piata


MoneySounds

Damn atunci eu m-am vandut foarte scurt :)) pe ce tech-stack?


teodorBbb

Face backend in node js


[deleted]

[удалено]


royozin

>A cam luat o razna piata Cerere si oferta.


deliric01

E foarte bun, are proiecte facute singur / concursuri / sef de promotie or something ? Putin probabil sa se angajeze oricine pe bani astia la primul job.


teodorBbb

A terminat cibernetica la ase si a facut lucrarea de licenta folosind node js. Atat. Nici un concurs, nici o olimpiada, nici un efort de a iesi cu ceva in evidenta fata de restul canditatilor. Poate ca pur si simplu stie foarte bine tehnologia pentru un junior sau a facut impresie buna la interviu.


JeffryRelatedIssue

Si tai su dreptate. Decat sa freci motanul acasa pe bani lor mai bine te duci sa inveti ceva practic despre domeniul de activitate. Si da, surpriza, experienta aia te ajuta sa castigi bine mai tarziu.


luci_nebunu

practica adica aia de se cere pe timpul verii la facultate, nu sa le muncesti la produsul livrat catre clienti si sa iei ciu-ciu


[deleted]

[удалено]


aliadventures

Se întâmpla și la multinaționale sa existe salarii mici și sa ai șefi de rahat. Cred ca nu contează unde ești mai exact, acest mindset poate exista oriunde nu doar in companiile mici. In plus, multinaționalele plătesc salarii mici in comparație cu alte tari europene așa ca nu cred ca tratamentul despre care spui va dispărea odată cu patronii români, deoarece majoritatea multinaționalelor tratează oamenii ca resurse, cu toate ca își construiesc o cultură care să arate altceva la exterior. E normal ca după ce ai experiența sa te aștepți sa fii plătit mai bine, însă se întâmpla să muncești și pentru mai putini bani deoarece sunt mai mulți factori decât doar un mindset care împing o persoana in direcția asta. Ce oportunități financiare ai din familie, ce domeniu de activitate, in ce oraș trăiești, poate trebuie sa ai grija de un membru al familiei, dorești sa capeți experiența într-un domeniu nou etc.


strawberryrubarbpie

Ai dreptate, dar exista si multinationale care platesc prost. Acolo macar faci o experienta pe care o fosesti peste 1-2 ani sa gasesti un job mai bun. Si munca remote e o optiune buna in ziua de azi, daca nu vrei sa te muti la oras.


Zabbidou

Mama pateste la fel, primește salariul doar cand "are sefu bani". M-a facut sa urasc firmele mici romanesti, seful ei isi scoate printesa din tara in diverse excursii da n-are bani sa plateasca salariul la timp...


RepairAdditional3656

Dorei cu master


[deleted]

[удалено]


fsana

O chestie pe care am observat-o in firmele romanesti e ca nu lucrezi pentru firma x ci lucrezi pentru gigel y care conduce firma/departamentul si cere loialitate deplina aka relatie de senior-vasal.


AnthTWolf

Sunt doua mari motive pentru care oamenii accepta umilinte de genul: 1) Nu au studii sau experienta si au datorii deci au nevoie de bani si prefera hamaleala decat banca pe cap. 2) Nu au studii sau experienta si prefera sa ia de oriunde experienta ca sa puna in CV. In oricare dintre situatii, viata in Romania e grea. Nu-i un motiv de ras cand auzi astfel de cazuri fiindca in Romania daca nu ai o afacere sau nu esti bugetar ori ITist, nu ai alte oportunitati... poate cine stie cu experienta in diferite domenii.


Vladraconis

Cred ca este foarte in sangele romanului zicala "Munca face pe om". Nu conteaza ca nu esti rascumparat acum, o sa fii. Pentru ca ai muncit. Important este sa muncesti. Daca muncesti, sigur!!! lucruri bune vor veni la tine. Nu exista altfel. Plus, avem o istorie foarte lunga de a fi exploatati. A ajuns normalul nostru. Rupeti spatele pentru viitor, pentru copii tau, ca sa ai de unde sa bei o cana de apa la batranete. Viata ta de acum nu este pentru distractie. Este ca sa faci copii si apoi sa le asiguri lor un viitor bun. De aia trebuie sa muncesti ca dementul, sa nu ai viata, sa nu iti pese de tine. Munceste si dupa aia vine Dumnezeu si iti pune mana in cap si te face Om. Altfel spus, suntem atat de obisnuiti sa fim exploatati, ca natie, incat ne este greu sa ne imaginam altfel.


andreeaalina21

Pai multi nu realizeaza ca nu trebuie sa faca copii si sa munceasca intruna ca sa ii intretina. E ok sa traiesti doar pentru tine, daca asta iti doresti cu adevarat. Nu inteleg cum multi cedeaza presiunilor cand ei stiu ca trebuie sa bage munca non stop ca sa si intretina viitorii copii.


Alphabetwithatwist

Nu zic că e o regulă, dar se prea poate ca, cu cat ajungi sa ai mai mult pt tine și să resimți beneficiile veniturilor tale, cu atât sa fii mai puțin înclinat să faci copii. Știu că opinia generală este că mindsetul asta este egoist, eu nu îl văd așa. Mi se pare un fenomen natural, firesc și care ar trebui normalizat.


georgeboy1997

Am 24 ani si lucrez la o companie de aproape 800 angajati. In pozitia de manager ce o am, in parcursu la ultimi 4 ani, am angajat si concediat zeci de oamenii. dar cu toate astea, daca un baiat a venit la munca, a lucrat jumatate de zii si a plecat, sau nu am fost multumiti de atitudinea lui, ne asiguram ca este platit. Niciodata nu am inteles faza cu ''nu avem banii' pai de ce in plm angajezi oamenii daca nu ai bani? mai scade din dividente si mai plateste oamenii. nu asa faci un business de success. sefii mei, patronii, cand au inceput compania, in primu an, isi dadeau salarii doar cat sa aiba cu ce supravietuii. si puneau tot timpu muncitorii pe primu loc. Acum, dupa 18 ani in campul de munca, anul trecut au inchis anul financiar cu 18 milioane de lire venit pe 2020.


Khelthuzaad

As putea numi,poate,disperarea? Am master și nu am reușit să mă angajez pe nici-un fel de job (ce nu necesita experiență,pentru că până și posturile entry-level cer experiență din nu știu ce motiv) timp de 9 luni. Repet,nu am reușit să mă angajez 9 luni de când am terminat studiile.Era in timpul primului val al pandemiei când s-a închis orașul dar nu doar despre asta e vorba. După ce am trecut pe la cel puțin 40 de interviuri,70% nu m-au mai sunat niciodată,26% au spus că au găsit pe altcineva și ultimele procente sunt jobul la care lucrez acum. Repet încă o dată,9 luni fara un job este literalmente un an de zile fara bani.Oamenii sunt disperați să câștige macar ceva când au nevoie de bani de chirie/mâncare.Eu am avut părinți înțelegători și bani din bursa de excelenta strânși gramada.Prietenii tai se afla la capătul opus probabil. Legat de condiții precare de lucru,am și eu câteva povești:La muzeul de istorie din Constanta,colegii mei care lucrau ca *ajutoare* au fost obligați să muncească pe gratis când s-a închis orașul că nu mai erau fonduri sau puteau să plece.Un prieten de la locul de munca îmi spunea că înainte lucra o întreagă zi de 24 de ore și următoarea avea liber.Eu lucrez 12 ore pe tura de noapte și tot nu rezist bine.


Fasula

Din păcate, aceeași experienta o are oricine dacă nu începe sa caute un job de măcar 6 luni sau chiar un an..... indiferent de experienta și evident nu in IT ..... poate durează mai puțin dacă ai niște prieteni pe ici colo, in rest Dumnezeu cu mila....


robm83

Destul de rau. Cei care accepta incurajeaza fenomenul. Urmatorii sunt cei care sunt platiti, dar accepta sa fie trecuti pe salarul minim in acte si restul "in mana".


[deleted]

[удалено]


adolf_hiler

asa-i?… parca sunt spalati pe creier


fsana

Si culmea, li se pare normal! Cand le spui: dude, nu ti-au platit salariul de 3 luni! -Da, dar uite ce salariu mare am!


Difficult-Worth-3971

>Daca nu iei bani de ce nu te lasi de job ca oricum nu iei bani si tot mori de foame Foarte multi fac asta pentru ca nu au un job pregatit, in caz ca cel actual nu mai merge. Nu toata lumea are perspective viabile de viitor si chiar si un job de cacao (care te plateste la 2 - 3 luni) e mai bun decat nimic. >Am primit si eu oferte efectiv jenante de iti vine sa ii scoti ochii celui care a pus anuntul Sunt curios ce intelegi prin "oferte jenante". Poti sa-mi dai un exemplu?


adolf_hiler

8 ore pe zi, 1500 lei pe luna 2 ani experienta ca si devops


[deleted]

[удалено]


adolf_hiler

aia am zis si eu


Aedendor

Whaaaat? Aia nu e oferta de cacao... Jignim cacaoa.


deb8er

Cum pula mea cu 2 ani experienta!? Eu cu un an de experienta primeam emailuri de la recruiteri de pe linkedin o data pe saptamana


AndreiXM

lol De fapt daca stau sa ma gandesc, more or less cu atat ii tinem si noi pe interni, dar majoritatea sunt in timpul facultatii, cel mult anul 4. Nu 2 ani de experienta.


Tudor14pop

Eu am mers acum pe poziție de devops doar cu cunoștințe de kubernetes si 0 ani xp pe 170k net Am totuși 5 ani xp ca dev+ops(so maybe devops) dar gen mai mult am făcut dev și cand era nevoie de ops, faceam și aia ca why not?


adolf_hiler

vezi mai jos ca e un nene care crea sa te angajeze dar nu are incredere si iti ofera iara 1500


Tudor14pop

1500 mi-a fost rata la bancă acum un an... Mi-a zis tata o vorbă acum 1-2 ani cand i-am zis că vreau să fac 'proiecte open source/in folosul comunității'... A zis că munca in folosul comunității o fac doar pușcăriașii ca-s obligați 😁 Oricum, problema la astfel de oameni este că nu au educație financiară, nu cunosc piața sau alții au probleme filozofice gen 'nu vreau să fiu materialist' și nu văd că bat câmpii pe loc. Also pro tip, poate nu știi nici tu: rata pe oră în România este 35-40€/h. In Canada este 50-60€/h... Mai mari rates nu știu dar încearcă să cauți remote jobs în zona asta... Este LinkedIn, remoteok și o grămadă de agenții ce își primesc bonusul dacă îți găsesc de lucru..dar la ăștia primești rate mai mic


Grrrhrrr

> Mi-a zis tata o vorbă acum 1-2 ani cand i-am zis că vreau să fac 'proiecte open source/in folosul comunității'... A zis că munca in folosul comunității o fac doar pușcăriașii ca-s obligați Cel mai bune plătiți doi oameni de la mine de pe plantație, unul dintre ei C-level, fac in continuare proiecte open-source și mentorship pentru gigei random de pe net. Ba chiar par mult mai pasionați de respectivele proiecte decât de orice alta activitate de "job". Pe ăștia oare unde i-ar baga taica-tau?


Tudor14pop

>Cel mai bune plătiți doi oameni de la mine de pe plantație sunt platiti. Daca pleaca de pe plantatie, mai fac bani din open-source?


Grrrhrrr

Nu sunt plătiți pentru open source. Dacă ar dedica timpul respectiv proiectelor de lucru, ar fi plătiți dublu.


Difficult-Worth-3971

Daca nu as avea nicio alta optiune, as accepta cu bucurie 1500 lei/luna.


paganel

Faci mai multi bani daca te muti la tara si alegi sa muncesti cu ziua pe la diversi.


Difficult-Worth-3971

Unii dintre noi nu avem luxul de a refuza o oferta de angajare, indiferent cat de proasta e. In cazul meu de exemplu, nu conteaza in ce domeniu lucrez si pe ce salariu dar a durat aproape 3 ani pana mi-am gasit job-ul asta. Dupa o cautare atat de indelungata as fi acceptat si ceva sub salariul minim.


matthers

da, dar lucrezi cu spatele, iti rupi spatele, ajungi acasa rupt in doua si la 30 ani tre sa-ti operezi scheletul ca nu mai functioneaza bine. exista viata dincolo de bani.


D3monFight3

Sau inveti si tu sa faci treaba cum trebuie, ridici cu picioarele nu cu spatele.


matthers

ai muncit vreodata la cules struguri, sapat randuri de porumb, etc? Oricat de corect ai face-o, te distruge.


D3monFight3

Nu am zis ca este treaba usoara, doar am zis ca poti sa eviti sa iti rupi spatele.


adolf_hiler

si ca stai pe scaun 8 ore pe zi e la fel de daunator, la sanatate trebuie echilibu nu cealalta extrema a ruptul spatelui


LuroRo

compari tu spartul de lemne și datul la lopată cu statul pe scaun? :))))


adolf_hiler

nu, nu asta a zis, s-a facut afirmatia ca sa stai pe scaun non stop e sanatos


LuroRo

ți-am răspuns ție, nu lui.


radul87

Stai tu pe scaun 8-9 ore pe zi, cu mâinile în cam aceleași 2-3 poziții și ochii fixați într-un singur punct la o distanță de aproximativ 40 cm.


LuroRo

crede-mă, după o zi de munca fizica știi ce frumos stai pe scaun? Moale la funduleț, dai doar din degete și cap. Nu zic că nu e greu sa stai atâtea ore pe scaun, că și eu fac asta și nu e tocmai plăcut, dar nu se compară. Du-te la un grup de zidari și povestește-le ce greu ți-e ție să lucrezi la calculator.


Bandispan

>crede-mă, după o zi de munca fizica știi ce frumos stai pe scaun? Am avut chair recent 2 saptamani de santier la un prieten, cu sapat, facut beton, spart pereti, carat moloz etc. Cred ca au fost cele mai bune doua saptamani pe care le-am avut de ceva vreme si sincer chiar nu mai voiam sa ma intorc la munca de birou :)) N-o sa ma prefac ca e floare la ureche, dar facuta cum trebuie munca fizica (pozitie corecta, echipament adecvat etc) nu e nici pe departe baubaul de care ar trebui sa se fereasca toata lumea. De notat ca n-as face munca aia pentru 1500 de lei sau cat o fi salariul pentru asa ceva :)


Johnny_The_Hobo

>exista viata dincolo de bani. da, se numeste "foame" si vine cam o data la 12 ore. Mai e o chestie de ii zice "frig" si se intalnestes tot timpul daca nu ai "adapost" Cand iti bat datoriile la usa si foamea in stomac nu mai faci figuri "io nu imi rup spatele, banii nu sunt totul"


matthers

de acord. Dar cand iesi din foame si datorii, exista viata dincolo de bani.


emab2396

O fi vrut sa scrie euro.


adolf_hiler

o fi vrut dar nu l-a lasat inima


sprgsmnt

de exemplu 2000 lei la vopsitorie, vazut pe facebook acum vreo luna.


FluffyButt_er

Sau colegii de munca care vin cu 30-60 min înainte de program, că gen țin mult la firma și prosperitatea ei și pentru asta lucrează în plus pe gratis. Și ca bonus pup in fund atat de mult pe șefi de au nevoie de Carmex pentru buzele lor crăpate.


Tertinian

Tu vorbești de drepturile muncitorului. Sistemul educațional ne învață o meserie/profesie - cum să muncim și atât. Nu prea avem educație despre cum să te ferești de prostiile astea și rămâne să învățăm după ce te-ai ars odată, de două-trei ori. Mno. Chestia asta, cu să le spui lucrurilor pe nume, este peste tot, de la lipsa de cunoștințe în legătură cu bolile și afecțiunile mintale, la lipsa de cunoaștere față de probleme domestice, etc.


[deleted]

Și ei ce mănâncă, tot experiență? Se îmbracă dimineața cu haine făcute din experiență? Sau apelează liniștiți la Cooperativa de ajutorare Mami și Tati? Știi care e problema generației astea? N-a înfruntat niciodată viața cu adevărat. Lasă că sunt mami și tati care mă ajută, să nu cumva să sufar. Dacă crăpau de foame, să vezi ce tupeu aveau în a-și cere drepturile bănești. Și uite așa profită tot felul de borfași de ei. Și așa se adună și frustrările.


adolf_hiler

mda au grija mami si tati de ei. daca i-as zice lu mama ca dupa ce m-a tinut in facultate 2-3 ani si eu aleg sa lucrez pe gratis cred ca e echivalentul a zice *ma pis pe tot ce ai facut pentru mine uite lucrez sclav*


Latode

Eu cred că problema vine de la generațiile din urmă care încă îi învață pe "patronaşii" de colț de bloc, ca cel care îți răspunde mai jos, că e ok aşa. Din punctul meu de vedere asta se întâmplă din două motive, frica de sărăcie rămasă întipărită de pe timpul comunismului şi mult după. Şi doi din cauză că noi am furat o mentalitate capitalistă americană în care trebuie să munceşti până îți cad mâinile dacă vrei să reuşeşti. Tinerii de acum pur şi simplu trag ponoasele. Unii se resemnează, alții refuză şi protestează. Eu sunt cu cei care nu acceptă să fie sclavi.


[deleted]

[удалено]


adolf_hiler

prost nu e ala care ofera, e ala care accepta daca nu ar accepta nu ar exista dar nu stiu ce motivatie divina are cineva incat sa lucreze la patronas pe gratis


luci_nebunu

raspuns primit de o cunostiinta cand a intrebat la interviu de salariu: dar banii nu inseamna totul


adolf_hiler

stai sa vomit si revin


voidysphere

Cand am iesit din facultate cu 0 experienta (intr-un domeniu in care e greu sa patrunzi fara cunostinte sau bani seriosi) incercam sa ma lipesc de oricine, doar doar sa am ce scrie in CV. Dupa un an si inca vreo 2 cursuri acreditate mi-au gasit ai mei prin relatii un post la firma unei semi vedete. Fara contract, da "sa prind ceva experienta si sa cunosc oameni". Am zis ca aia e, asta e intrarea mea in domeniul impenetrabil. Lucrez acolo, imi fac un networking serios, jackpot! Dupa 6 luni de lucru full-time n-am vazut un leu, a venit pandemia si patroana mi-a spus discret sa-mi caut altceva ca eu vin la munca cu metroul si le pun in pericol. Am zis fuck it, si m-am apucat sa invat programare. Morala povestii: alegeti-va facultatea cu grija, ca sa nu aruncati ani din viata la gunoi.


DVD306

Daca nu te deranjeaza intrebarea ce facultate ai terminat? Ca sa stiu sa o evit :))


Laurul95

In cultura noastra nu stim ce e ala abuz. Suntem obisnuiti de mici sa fim abuzati in diverse feluri (de multe ori de parinti, aproape mereu de profesori, plus exemplele pe care le vedem la ceilalti). Exact cum spui, ca adulti negam adesea asta, pentru ca e prea dureros sa admitem ca poate am suferit o nedreptate foarte mare atata timp. Eu unul ma lupt adesea cu chestia asta (de multe ori imi e greu sa stand up si sa imi cer drepturile). E ceva ce se invata greu la 26 de ani dupa ce ai fost invatat opusul o viata intreaga.


rockeh

Mi s-a întâmplat o dată. A întârziat salariul o săptămână, toată săptămâna am stat degeaba. Mă întreabă șefu' "Cum stam cu proiectul X?" "A, nu m-am apucat." "Cum nu te-ai apucat, ej' nebun, mâine trebuie predat?!" "Cum intră salariul, cum m-apuc." Și uite așa am pierdut un proiect mare, că eram singurul dev, și nu mi-a mai întârziat salariul.


Affectionate_Roof361

Ca de exemplu adminii de pe reddit


CrisG8

Sunt oameni care fie nu își știu valoarea, fie le e frica sa o recunoască. Și se mulțumesc cu puțin.


ZealousidealBid3493

Un lucru: lucrezi + nu iei bani = sclavie modernă, nu același lucru ca atunci când nu lucrezi deloc. Până la urmă, când nu lucrezi deloc, măcar faci ce-ți tună cu timpul tău. Dacă asta înseamnă să stai la birt sau să încerci să înveți ceva pe cont propriu, asta ține de tine. Însă dacă lucrezi fără să îți fie plătit un salariu, atunci cel mai probabil ești cam bleg. Then agaaaaain, mama e vicepreședinte la compania unde lucrează și o duce destul de prost. Profituri mici spre deloc, știu că a avut multe luni în care atât ea cât și președintele companiei au luat ultimii salariile, pentru că au trebuit plătiți mai întâi ceilalți salariați. Nu știu dacă nu cumva au avut și luni în care nu și-au luat deloc banii. Dar ăsta e clar un caz izolat și nu e sub nicio formă o exploatare a oamenilor. Puii mei, ce-or să facă, să se ducă la organele împuternicire să zică "nu pot să îmi plătesc salariul, mă dau în judecată"?


slamdrunker

Nu vreau sa deslusesc itzele acestor cazuri, dar eu cred ca multe comentarii sunt prea dure (inlusiv cea din postare) si nu sunt luate contextual. Depinde foarte mult de diferiti factori: domeniu, ce anume profesezi in domeniu, cum e piata, ce revenue aduce sacrificiu etc. Putem sa ne uitam putin si in trecut: meseriile in general erau locurile unde tinerii cautau sa fie ucenici si unde veneau cu mancarea de acasa si plateau acel mester ca sa fie invatati. Daca acel mester era unul dintre cei mai renumiti, te bucurai enorm daca prindeai loc si in conditiile de mai sus. Scoala si invatatura predate de oameni experimentati costa bani. In timpul in care mesterul isi ofera invataturile ucenicului poate mesterul facea de x ori mai multi bani. Aici e treaba cu revenue: faci sacrificii ca tanar ca sa ai un job/ mesere foarte bine platita. Apoi depinde si de ce anume profesezi in domeniu: degeaba lucrezi in agricultura daca doar cureti cu lopata in grajduri. Anumite ascensiuni in cariera sunt platite cu bani consistenti in dezvoltarea ta (strici tractoare, materiale, aparaturi etc) pe care le suporta angajatorul. Mai conteaza si domeniu: daca e un domeniu lejer ca iq si munca fizica, atunci se poate sa ajungi sa fii platit din prima zi, pentru ca nu e nimic dificil. Un alt factor e si piata: daca piata are un influx mare de oameni cu experienta, apoi trebuie sa balansezi multe lucruri in viata ta daca doresti crestere in acea arie. ​ Poate aduc mai multa lumina cu cazul meu personal. Dupa 2008, cand era criza in toi, erau foarte multi oameni cu experienta lasati la vatra. Domeniul meu, instalatii, era cam unele din domeniile ce se tarau pe burta ca sa supravietuiasca. Eu, un tanar iesit de pe bancile inginerei in instalatii doream sa cresc profesional, dar trebuia sa ma lupt pentru un loc de munca intr-o piata cu zeci de oameni cu experienta si penurie de joburi. Am depus CV-uri 3 zile luand la pas orasul, am scris zeci de e-mailuri, si in multe am scris ca as vrea si pe gratis sa profesez doar ca sa invat ceva (mai ales cele ce erau exclusiviste si de viitor, sa zic asa, ca si casele autonome, instalatii in energia verde etc). Clar nu eram dispus sa lucrez ani intregi pe nimic, dar cateva luni in care sa invat ceva si sa demonstrez ca sunt capabil as fi facut-o. In ziua de azi, cand piata e inca in crestere si optiuni sunt multiple, oamenii pot sa isi ceara din drepturi (si asa e si corect). Dar trebuie sa ne uitam si la anumite aspecte si contexte inainte de a judeca prin perspectiva timpului curent.


FuzzDealer

Complet de acord, e strigător la cer cât unii oameni acceptă să fie degradați. Ar trebui să vii și la [r/antiwork](https://www.reddit.com/r/antiwork/), e exact sentimentul de bază al subreddit-ului. :))


adolf_hiler

ma gadesc ca trebuie o miscare din asta si in romania sa mai iluminam pulimea


FuzzDealer

De-acord, să nu mai erodeze drepturile muncitorilor prin pulangiile astea. Trebuie să încep și eu să folosesc fraza „iluminăm pulimea”, e genială :)))


Fuckanator

Ii fain sub-ul ala, il citesc dar de ceva vreme e plin de comunisti, la modul cel mai serios. Cand le-am zis ca provin dintr-o fosta tara comunista si ca e o mizerie mi-am lut downvotes si ca aici n-a fost *real communism*. Pustani americani care lucreaza pe minim la Mcd, plm.


adolf_hiler

drepturi la muncitori = comunist


Fuckanator

Ah nu, erau *self described* ceva anarho comunisti or something, cei care comentau zic. Imi explicau ei de ce communism gud si citau din Das Kapital.


JaJe92

Din cauza specimenelor care accepta sa fie o carpa in viata lor, exista si acesti dobitoci, numai patroni, sefi sau lideri nu i-as numi. Si toti cei care au trecut prin asta ar trebui sa faca public compania si experienta acestora, poate ajuta eventual o persoana care urmeaza sa se 'angajeze' sa fuga de aceasta companie. Name and shame.


WaitForVacation

In ce domenii presteaza prietenii tai? Are legatura cu ceea ce fac la facultate?


adolf_hiler

unii da, altii nu dar nu cred ca e important, e drept constitutional


WaitForVacation

Cum sa nu fie important? Cand i-ai intrebat de ce fac asta, au spus ca pentru experienta. Daca ei lucreaza pe gratis in supermarket, cum capata experienta in drept constitutional? As intelege daca ar face sluj la Tudorel Toader, sa ii invete ala drept constitutional si sa aiba ceva relevat pe CV. Altfel, chiar ca nu are sens


i-d-even-k-

La drept dacă nu te bagi direct în stagiar pentru avocatură și vrei să faci joburi cu drept care nu sunt avocat/judecător/jurist, cam mereu o să faci un internship neplătit de vreo 3-4 luni. Eu vă înțeleg cu "ești prost dacă accepți", dar efectiv ăsta este standardul actual. Nu te angajează nimeni pe bani fără acel minim de experiență. Ai 2 opțiuni - stai cu orgoliu că tu nu muncești pe nimic și te întrebi de ce nu ai loc de muncă cu masterul făcut, sau mergi faci internship 3-4 luni și brusc ești acceptat la interviuri. Asta e realitatea, fără idealism.


bl3u_r3dd1teur

Cam proști cu diplomă prietenii ăștia ai tăi.


Filip889

In principiu multi oameni care fac asta nu isi pot permite sa nu muceasca. Am vazut ca dureaza 3 luni pana ti se ofer primul ajutor de somaj, si dc nu poti sa traiesti in perioada aia ce plm sa faci? ramai la job Aia cu internshipurile gratis e super nesimtire dar sunt destul de sigur ca e legal, din pacate. Nush dc se duc oamenii la ele.


DrManhattQ

> Nu pot să-ţi dau creier, dar pot să-ţi ofer o diplomă. prosti cu diploma. problema este ca ii trag si pe altii in jos. daca stii ca aia nu au primit salariul ai putea sa faci o sesizare anonima la ITM si poate iese ceva de acolo.


matthers

depinde. lucreaza 40 ore pe saptamana gratis? lucreaza 2 zile gratis? e o diferenta intre un internship de 4 ore pe zi pt 1 luna sau voluntariat(cate ore poti pe zi) si un full time job. Also, banii nu sunt totul. La un moment dat in viata, dupa vreo 10 ani de munca probabil o sa vezi ca mai conteaza si altceva pe langa bani. Mai conteaza sa inveti lucruri. Daca lucrezi gratis 4 luni doar pt a invata ceva, e posibil sa te "vinzi" mai bine ulterior si sa iei cu 25% mai mult la salariu. Recuperezi cele 4 luni intr-un an, restul e "profit". Daca ai 18-20 ani, chiar poate exista asta cu "lucrez pentru experienta" timp de cateva luni. Nu ani, luni. Nu se aplica pt toate joburile care nu platesc sau platesc infect, dar unele chiar merita pentru a castiga experienta.


Chappi_3

Banii nu sunt totul, dar totul costă bani!


matthers

da, dar acest "totul" poate fi optimizat. Stai in 4 camere cand ai nevoie doar de 2? te muti la 2. Vrei Jordan de 650 lei? Nu mai bine sketchers de 250? Trebuie sa gasesti compromisul intre timp pierdut si viata castigata. Merita sa lucrezi 60 ore pe saptamana pt 2 zile libere din care 1 o dormi si intr-una faci poze in toale de firma, ca apoi sa ajungi acasa stresat? Poate da, poate nu. Ai nevoie de abonament de 60 lei sau merge si unul de 30 lei? Optimizarea costurilor si un minim management financiar te poate face sa realizezi ca poti renunta la 200-500 lei din venituri pentru o viata mai linistita fara sacrificii prea mari. Nu zice nimeni sa traiesti din supe la plic, dar degeaba iti permiti sa mananci wagyu daca noaptea visezi munca, te trezesti munca, si ai 3 ore din viata libere in care sa dormi si sa mananci friptura aia.


[deleted]

[удалено]


adolf_hiler

pai si nu ar fi frumos sa lucrezi sa iei bani si sa capeti si experienta? intreb daca nu e normal asa? ca nu cred ca un pielea pulii pe care l inveti 1 luna 2 nu face aceeasi treaba cu alti pielea pulii pe care ii ai acolo de 2 3 ani


matthers

aoleo, calmeaza-ti tatele. In primul rand, depinde foarte mult natura jobului. "pielea pulii" cu 0 experienta nu poate pune caramida peste caramida la fel ca "alt pielea pulii" cu 4 ani experienta. Si daca presupunem ca lucreaza ca si gropari, unul cu 10 ani experienta sapa mai repede ca tine, cu 0 experienta. Deci da, fiecare face treaba diferit. Also, again depinde foarte mult despre ce discutam, ca n-ai dat detalii. Daca lucrezi ca ospatar 60 ore pe saptamana pe gratis, e de rahat, da. Daca mergi de 2 ori pe saptamana cate 3 ore, poate fi doar pentru experienta. Nu ma refer la hamalit si distrus omul. Si legal orice munca trebuie platita, daca nu e voluntariat. Dar tu ai dat 0 detalii, esti doar suparat, probabil ti-au zis oamenii aia ca ei stiu ce fac si tu esti doar hater si fomist dupa bani. Unii oameni mai fac lucruri si din placere sau din dorinta de a ajuta pe altcineva. Daca-mi ia 3 ore sa fac un site simplu cuiva apropiat, poate o s-o fac gratis. Imi place, castig experienta, castig "puncte" cu acea persoana. Daca-mi ia 3 saptamani, n-o s-o fac gratis. Daca-mi ia 2 ore sa ajut pe cineva sa mute o canapea, n-o sa-i cer bani daca e colegul de facultate cu care m-am inteles bine. Daca vrea cineva sa-i golesc un apartament intreg si e vecinul unui prieten al socrului unchiului matusii verisorului, o sa-i cer bani. Toate trebuiesc cantarite in functie de situatie. Daca tu pleci de la premisa ca "nici nu duc gunoiul fara 5 lei" , mult succes in viata...


Yrvaa

Nimeni nu vorbea despre a face ceva pentru un prieten sau o persoana apropiata. Se vorbea de a munci cu lunile pe gratis pentru necunoscuti. Si cat despre gropari, de aia poate il platesti mai bine pe ala cu 10 ani de experienta. Dar amandoi iti sapa gropi si trebuie platiti.


matthers

OP nu e coerent in postare. "ba lucreza gratis, ba primesc salariul cu intarziere" Se pare ca si tu intelegi gresit. Nu sunt de acord cu sclavismul. dar sunt de acord cu munca temporara pentru experienta. 2-4 ore pe saptamana, 4-8 ore pe zi timp de 1 saptamana, chestii temporare. N-am zis ca e normal sa muncesti gratis 3 luni pt experienta. Nici nu e legal.


antaryon

Eu am presupus ca se refera la ore suplimentare neplatite. Altii vorbesc de practica neplatita. Oricum, sunt situatii diferite la oameni diferiti.


paganel

De acord, e totusi de porc pt cei care nu isi permit sa munceasca pe gratis la inceputul carierei pt "a capata experienta" (cum vad ca OP-ul este, apropo de conditia materiala a celor apropiati lui), practic li se dau (alte) sanse in plus celor cu bani (presupun ca cei care aleg sa munceasc 2-3-4 luni pe gratis, doar pt experienta, sunt sustinuti material de catre parintii lor).


matthers

bai, noi discutam foarte teoretic acum. Nu stim la ce se refera OP si cat de "gratis" e acel gratis. Poate el prin "gratis" intelege ca un amic lucreaza pe 1500 cand ar putea castiga 3000. Si eu lucrez pe X, dar altcineva altundeva facand tot asta castiga X+3000. Inseamna ca lucrez gratis? OP n-a spus punctual despre ce e vorba. Internship-urile se platesc(marea lor parte). Voluntariatele nu hamalesc oamenii. Ah, ca sunt oameni care lucreaza pe 1500 si chiar au nevoie de banii aia, si altii lucreaza pe 1500 dar sunt sustinuti de parinti? Mereu au fost, mereu vor fi astfel de oameni. Am avut un coleg care lucra pe ~1500 in conditiile in care parintii aveau ferme viticole. Il durea in rect de salariu. 10 ani mai tarziu e tot acolo, face EXACT acelasi lucru, evolutie 0, salariu a mai crescut. Viata e nedreapta, vedem asta oriunde. E stupid sa cerem egalitate perfect, cand nu exista aproape nicaieri pe glob o egalitate. Iarba e mai inalta la munte in elvetia decat in vaslui. E nedrept, dar asta-i viata. Vrea vaca joiana iarba mai mare? sa se duca usor usor in elvetia.


Yrvaa

Gratis nu inseamna pe 1500. Gratis inseamna pe nimic, poate eventual ai apa gratuita in firma. Nu inteleg de ce iei apararea acestor practici de rahat. O sa fie o surpriza pentru tine, dar sunt internshipuri care nu se platesc pentru ca aia iti zic ca te platesc "in experienta".


paganel

> Viata e nedreapta, vedem asta oriunde. Atitudinea asta functioneaza pana cand cei care se simt nedreptatiti aleg sa faca ceva in sensul egalizarii mai mult sau mai putin fortate.


Bandispan

Si eu lucram in tinerete undeva unde primeam salariul cu intarziere, chiar si cu cateva luni ocazional. Steateam pentru ca ma intelegeam ok cu patronul si imi placea ce faceam, stiam si cam care erau incasarile, deci nu ma simteam tras in piept ca isi ia el vacante in Maldive sau ceva in loc sa ma plateasca pe mine. Cat timp e ceva asumat si nu e ceva care sa iti provoace stres nu vad o problema in asta, daca stai si injuri ca nu esti platit la timp atunci mai bine te cari de acolo :)) Per total sigur nu a fost cea mai buna decizie dpdv financiar, puteam sa castig mult mai bine inca de pe atunci, dar dpdv al vietii la locul de munca mi s-a parut super ok, nu simt ca am pierdut mare lucru. Fiecare trebuie sa isi aleaga prioritatile si sa decida ce e mai bine pentru el.


FreeCapone

>Cat timp e ceva asumat si nu e ceva care sa iti provoace stres nu vad o problema in asta, daca stai si injuri ca nu esti platit la timp atunci mai bine te cari de acolo :)) Unii mai trebe sa si mancam, placerea de a muncii nu-ti plateste chiria. O zici de parca sa muncesti pe gratis e doar un inconvenient


Elreonz

E mentalitatea de sclav,asta este.De pupincurism la adresa "firmei" si lasa ba ca seful e de fapt prietenul meu,"suntem o familie aici"... O pwla e prieten tau si firma nu da 2 bani pe tine. Zile ca ai probleme de sanatate sau ca s-a ivit ceva si ai nevoie de o suma de bani intr-un timp rapid (salariul in avans etc),vezi cum firma isi gaseste alt fraier de exploatat.


ciuschi

"am probleme de sanatate" se traduce instant in "trebuie neaparat sa facem angajari ca moare prostu asta si ramanem fara oameni" in majoritatea firmelor din Ro.


Bandispan

>O pwla e prieten tau si firma nu da 2 bani pe tine. Zile ca ai probleme de sanatate sau ca s-a ivit ceva si ai nevoie de o suma de bani intr-un timp rapid (salariul in avans etc),vezi cum firma isi gaseste alt fraier de exploatat. Chiar nu e cazul la firma asta, am primit fix niste bani pentru o problema de sanatate fara sa ii fi cerut, cu mentiunea clara ca nu e nevoie sa ii dau inapoi. Nu zic ca nu am luat teapa in viata mea si totul a fost mereu roz, dar chiar nu e cazul aici :)


Bandispan

Nu e vorba de munca gratuita pentru ca oricum imi primeam banii. Eu imi permiteam sa bugetez intarzieri si nu aveam o problema cu asta, dar nu e ca si cum recomand cuiva sa faca ce am facut eu.


ArturKlemens

Este un privilegiu să te poți plimba după job-uri la nevoie.


Zaha_me

deci va dati cap in cap pe aoco fratilor, sa ma fac inteles de la inceput munca pe gratis fara noci un beneficiu nu e ok, dar in functie deomeniul inncare activezi, e foarte posibil 2-3 luninde experienta(voluntatiat) sau un internship de 2-4 ore pe zi si neplatit dar daca eate intrun domeniu care te intereseaza pe parcurs sa iti fie benefic, dar sa fie internship, adica sa invetzi un sa faci treaba unuil salariat, cred ca aici apare o problema generala., cum este inteles internshipu asta, in genere nu ar trebui sa fie job, un internship ar trebui sa fie un program prin care fima x isi creaza si invata, cu accent pe ii invata pe viitori angajati cu ce sa mananca jobul, nu muncesc, doar invata, in funcrie de domeniu poate si platit sau nu, ca la noi in tara si nu doar se profita de asta pentru munca moca si scalvagism, e alta discutie, daca vezi ca e sclavagism go ahead and quit. Eu munceac pe vapor, si vad pe aici oameni care spun ca dupa ce ai terminat facultatea esti totla. pregatit si etc, la. noi cel putin nu se aplica asta, nu poti sa pui un proaspat absolvent fara pic de experienta sa descarce un vapor, iti face poluare in secunda 2, sunt oameni cu ani experienta ca dau buleli, la noi tine enorm de mult de experienta, de aia avem grade, diferite responsabilitati in functie de grad si salarii diferite. Internshipu e considerat cadet si e platit ce mai slab de la bord, mai putin decat un marinar fara facultate, chiar si decat unu la. primu voiaj ca si el dar apare diferenta de responsabilitate acolo, marinaru nu are nici una, face ce ii spui si joburile de jos, cadetu sta si invata ( daca vrea, sunt si care nu isi bat capu, dar aici e alta poveste) abia dupa un an de imbarcari ca si cadet, plus facultatea terminata poate sa dea de ofiter, atunci salariu creste exponential, dar si responsabilitatea. daca nu ar face "internshipu" ala platit prost ( dupa. standardul meseriei) nu ar putea sa avanseze. Deci mai depinde si de meserie si job, da ce zic eu e nishat, dar se mai aplica si la alte joburi. Btw 10+ ani de experienta im domeniu, si am avazut destule tipologii de oameni din diferite clase sociale si diferite nationalitati. suntem. toti deferiti. si. avem. compass moral. deiferit, nu generalizati doar dupa propriile princilii morale. Repet sa nu iau downvoturi la. greu ( si daca iau nu ma. intereseaza random internet points) Nu e ok sa muncesti moca, dar e un internship nu ar trebui sa fie ca job description munca, ar trebui sa fie o perioada de invatare in domeniul respectiv, ca ar fi perfect sa fie platit, total. de acord, dar daca te intereseaza pe. viitor. domeniu si esti de acord sa stai o luna 2 sau 3 neplatit si doar ca sa inveti, este alegerea fiecaruia, nu vorbim de joburi prost platitie, doar de internship. scuzati gramatica, scriu de pe telefon si in graba...


slamdrunker

Cam acelasi lucru il scriam si eu in acelasi timp.


remarque55

si colegii mei de la munca lucreaza mereu peste program fara sa fie platiti. nu ii inteleg. le e frica ca ii da afara. cum dracu sa te dea afara ca nu lucrezi neplatit la ora 9 seara? nici eu nu inteleg


istareatpeople

La internshipuri? Ideea e ca lucrezi pe gratis acum ca teoretic sa catigi mai mult peste ceva timp. In loc sa invesyeasca bani in ceva investesc timp si munca.


Yrvaa

Da, am cunoscut firme care luau oameni la internshipuri, le faceau training pe ce era de facut (lucruri foarte specifice firmei, ce nu prea se aplicau in alte parti) vreo 2 saptamani, apoi, inainte sa expire cele 3 luni ii lasau. Deci aveau 2 luni si jumatate de munca gratis. Si apoi repetau faza.


PadyEos

> Ideea e ca lucrezi pe gratis acum ca teoretic sa catigi mai mult peste ceva timp. Cine lucreaza gratis acum cel mai probabil va primi putin in viitor. Fiindca i-a obisnuit ca este fraier si accepta putin. Sunt locuri de munca pe toate gardurile in tara asta. Fitele si "statutul social" fac pe unii sa accepte munca pe gratis sau salariu mizer pentru o pozitie care suna bine cand spun la altii ce lucreaza.


istareatpeople

De aia am si zis teoretic. Nici o investite nu e garantata ca va da roade


deliric01

Mie personal mi se pare ca depinde mult de situatia ta. Daca nu ai avantaje clare fata de cei din generatia ta care vor sa intre in campul muncii atunci poate e o idee sa accepti si ceva internship fara plata ca macar sa iti faci experienta. Daca esti mai bun/a decat cei din generatia ta care cauta job, atunci nu o sa fi nevoit/a sa treci prin asta.


[deleted]

Poate vor sa capete experiența. După ce o să aibă experiență, o să poată să pună și condiții.


adolf_hiler

nu cred ca o sa gandeasca asa dupa ce au fost submisivi 1-2 ani si le da gaslight sefu in fiecare zi ce o sa gandeasca * lasa ca le arat eu lor dupa ce fac norma asta de 8 ore pe zi gratis timp de 6 luni*


Ciubowski

Probabil lipsa sau intarzierea salariului nu ii deranjeaza asa de tare si se bazeaza pe alte venituri. Nu ca i-as apara, dar pana la urma e decizia lui sa lupte pentru drepturile lui, daca se simte neindreptatit. Eu unul nu as fi acceptat asa ceva, si as fi mers la sef sa ii bat obrazul, eventual sa plec daca nu rezolv nimic. Seful se asteapta sa primeasca banii cash de la client cand faci o treaba asa ca de ce sa nu astept si eu salariul la timp? Pentru unii experienta poate fi mai valoroasa decat banii, in functie de ce obiectiv are fiecare. Am fost in perioada de proba la firme d-astea "ForEx" unde se lucrau strict pe comision si pe langa faptul ca nu intelegeam pe vremea aia ce si cum, mi se parea ca pute treaba asa ca n-am ramas. Erau totusi persoane acolo care cica lucrau de X ani, probabil la inceput tot pe comision dar fiind cu vechime si-or fi schimbat contractele, nu stiu.


Yrvaa

E o diferenta intre a lucra pe comision si a lucra pe gratis. Pe comision mai primesti bani, dar e in functie de cate contracte reusesti sa obtii. Pe gratis muncesti... pe nimic. Pe langa asta, as zice ca decizia lor e o problema si pentru viitorii angajati. In cele din urma multi angajatori profita de acesti oameni si ii elimina pe cei care isi cer drepturile ulterior.


GeorgeChivu85

Nu e ok ce se intampla, dar partea buna e ca acesti oameni se vor invata (sper) cu munca. Stiu persoane care prestau mult peste nivelul salarial, la inceput, iar acum sunt directori.


tbgdn

Corporatiile isi maresc profiturile cu overtime-ul nostru si, fara sa realizam, contribuim la marirea diferentei dintre noi si cei cu iahturi :)