T O P

  • By -

slavicbrewmaster

Селото гори а студентот се чешла


ComfortableEye5

https://m.imgur.com/gallery/QhhpMAF


ludiot_hans

Не мораше вака да ме напаѓаш


kraalar

У вас университетите онлайн ли са в момента?


AnthinoRusso

Скоро сите освен медицински науки (имаат дел вежби со физичко присуство). Кај вас како се?


kraalar

Мисля, че всеки един университет самостоятелно решава в каква форма да провежда учебния процес и каква част да бъде онлайн или присъствено. За училищата всяка градска управа решава. В град Стара Загора сестра ми ходи на училище присъствено, но в София всички училища са онлайн.


AnthinoRusso

Овде за училиштата - сите до 3то одделение се со физичко присуство. Се што е над 3то одделение е со онлајн настава на цела територија. Има деца што немаат со што да следат настава па според Министерството за образование, за овие деца наставата ќе оди на телевизија (малку чудно али тоа е).


kraalar

Да, чудно решение е това с телевизията. И тука имаше разговори за телевизия като спомагане на обучението. А как е положението с боледуването на КОВИД у вас? Имаш ли познати, които са с вируса? Тука бързо се разпространява и вече почти всеки човек знае някого, който прекара вируса. Даже моят татко вмомента се лекува дома, от 8 дена е с КОВИД, но се чувства добре засега. Като че ли не образователните институции разпространяват вируса толкова, а офисите и безотговорните колеги на работните места.


AnthinoRusso

За жал знам и кругот на заболени се повеќе се стеснува. Скоро сум убеден дека може и мене да ме фати во скоро време ама правам максимални напори за да не ме фати. Исто и тука брзо се шири, имаме луѓе што умираат поради недоволна грижа во болниците. Пред некој ден почина млада жена која била на пат на оздравување бидејќи немало медицинска сестра за да и ја промени боцата со кислород. Кај нас тоа е страшното, нема доволен кадар и не на секој пациент му се дава потребна нега. Се надевам дека во скоро време ќе оздрави татко ти скроз и се согласувам на тоа со канцелариите. Кај мајка ми на работа се појави вирусот и почна да се шири а директорката им не и дозволува да седат дома пошто "имале работа". Работи во образовна институција а моментално школите со администрација ниедно не работи. Со ова се зголемува ризикот сите на тоа работно место да се разболат ама Господ нека е на помош.


kraalar

Дано успеете да се опазите, че цялото боледуване е една голяма руска рулетка... един бива на легло с опасност за живота, друг не го чувства въобще... И тук ситуацията с болниците е така. Да са живи и здрави лекарите, те са храбреците на нашите времена.


zippydazoop

Да, само полагањето е со физичко присуство.


GGorgi00

Не на сите факултети, некои и онлајн полагаат.


Triksy27

Ние на филолошки ќе си чекаме испитна сесија... Колоквиуми не постојат кај нас :( Ме интересира дали ќе треба да одиме физички да ги полагаме колоквиумите/испитите...


zippydazoop

Вие на филолошки се навикнувате да имате работа двапати годишно /с


Asko223

Како дипломиран на филолошки сигурен сум дека дел од професорите ќе си настојуваат на физичко присуство


unitempt

nemam kolokviumi, pa sea ti vidi


Balkan_Mapping

A lot of people can relate at this moment