T O P

  • By -

chetirski

След 50 години ни българи ни македонци ще са останали. Прекарваме последните си години в кавги... epic


UriSleseus

This is some real truth that no one is talking about


Sclavinae

Епа тоа е кога сме глуп народ балкански. Наместо да соработуваме сите словени на Балканов (не само словени и другите во исти срања сме сите-економски заостанати, заглавени во корупција и криминални политички партии), ние се распрваме за што се случило во минатото... Гледаме низ историјата до кај не донесе тој национализам и омраза и пак по тој пат си продолжуваме. Еј не нема ни 30 милиони Словени на Балканов и се исподеливме, во 300 држави живееме за разлика од Шпанија или Италија, а поблиски сме како народи. Што народ ќе бевме бе, очи си вадиме ако што на сите населението ни се намалува и младите ни бегаат по странство. Ама тоа е, во крвта ни е зло да си правиме еден на друг...


lisichanecot

Читам вака и објавената слика и коментари, некој сѐ уште не сака да излезе од матрицата од пред 70 години. Прашање до *братјата ни* (како тргнала работата уште малку дали и братучеди ќе останеме): како бе не е битно? Од друг аспект гледано, каква соработка очекуваме од некој кој и ден денес го слави 3. март?


SStrix

Drugite se spremat za ww3 nie uste u ww2 sme zaglaveni.


unitempt

bruh moment


SStrix

They didnt download the DLC


EagleProductions

Оној што го пишувал ова не знае ни како да вклопи реченица со правилна граматика. Без разлика на оваа статија, сите знаат дека википедија е срање (со исклучок на ментално заостанати и неспособни лица).


EdziePro

Балкан Википедија е посебно срање поради тоа шо оставаат Бугари и Грци да си пишуваат шо си сакаат (посебно анти-македонски говна) без никаква модерација.


[deleted]

Модерация има. Дедо ти Кире е с перманентен бан. Почти всяко нещо написано там е придружено с извор. Намираш извора и четеш. Има доста информация подкрепена от чуждестранни професори и всякакви различни автори. Друг въпрос е че голям дял от македонците не проверяват достоверността на тази информация и вярват в някаква "анти-македонска конспирация", а македонските едитори главно се оплакват, трият написаното или репортват българските едитори. Точно за това модераторите не ви обръщат особено внимание и ви банват. Когато спрете да се държите като югославски партизани и започнете да допринасяте с информация, тогава ще може и да има някаква промяна.


Keneifu

Бате дај да ти кажам нешто. Македонија е нецели 2 милиони, со диаспора која што за повеќе од пуштање на сонцето на Кутлеш за профилна на фб не знае. Бројот на луѓе без живот кои имаат доволно време да за хоби чепкаат рандом историчари кои што еднаш го спомнале Балканот и се караат со други балканци е значително помал од тој на бугарите. Сепак, тоа не значи дека треба да им оставиме монопол на некои вакви безживотни фаци како Jingiby. Користење на зборот "basically" е крајно необјективно и нема место во никаква енциклопедија, и ќе приметиш дека секоја реченица во овој артикл ја изоставува поддршката на македонизмот, и целиот артикл е напишан како аргументативен есеј зошто Македонците се всушност бугари, со некои чкл извори кои што не се ни фокусираат на Македонија и ја спомнуваат туку така. Јас и многу други македонци имаме примарни извори како се бореле нашите дедовци со окупаторите бугарски, но некој западњак кога ќе отвори ваков артикл ќе си добие претпоставка дека србите не украле од бугарите и не тепале со палки три пати дневно 30 год со ред за да не натераат да станиме Македонци. Жалосно е како дури и полевичарските бугари активно ги поддржуваат овие идеи.


[deleted]

Айде моля ти се. Пак конспирации. Македония била много малка и беззащитна и нямало кой да се бори за нейната история, а българите били безброй и въоръжени до зъби да водят война в Уикипедия срещу македонизма. Ти влизал ли си в ехо камерата наречена "Macedonian truth forum"? Има много подобни блогове и фейсбук страници, където безделници вживяващи се в ролята на македонски "историчари" борят "световната конспирация срещу македонизма". Нагледал съм се и на клипове и коментари за македонската история и "татарските фашистки окупатори". Реално през ВСВ македонците приемат българската войска като освободители и окупацията става без нито един български войник да убие македонец. България построява 800 нови училища и първият университет в Скопие. През първите 2 години на войната югославски партизани в Македония почти няма и се засилват чак през 1943 и 1944, а за капак през 1944 българските комунисти правят преврат в България, българската армия доброволно се изнася от Македония и в края на 1944 450,000 български войници се бият с немците за Македония и Сърбия. В училище не ви учат това. Нали така? За това обаче има информация и то от чуждестранни, а дори и македонски извори. Ето ти пример от "лошата Уикипедия" - [https://en.wikipedia.org/wiki/World\_War\_II\_in\_Yugoslav\_Macedonia#Bulgarian\_Army](https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_in_Yugoslav_Macedonia#Bulgarian_Army) "Under the leadership of the new Bulgarian pro-Soviet government, four Bulgarian armies, 455,000 strong in total, were mobilized and reorganized." "On a series of maps from Army Group E, showing its withdrawal through Macedonia and Southern Serbia, as well as in the memoirs of its chief of staff, there is almost no indication of Yugoslav Partisan units, but only Bulgarian divisions. Despite these facts, the contribution of Bulgarian troops is still much debated in the Republic of Macedonia for political reasons.\[107\]\[108\]" Сигурен съм че ще си кажеш "ето Джингиби е променил и това". Само дето намираш извор номер 107 и виждаш доказателство за написаното : War and revolution in Yugoslavia, 1941–1945: occupation and collaboration, Jozo Tomasevich, Stanford University Press, 2001, ISBN 0-8047-3615-4, pp. 751–752. [https://en.wikipedia.org/wiki/Jozo\_Tomasevich](https://en.wikipedia.org/wiki/Jozo_Tomasevich) "Josip "Jozo" Tomasevich (March 16, 1908 – October 15, 1994; Croatian: Josip Jozo Tomašević) was a Croatian-American,\[3\]\[4\] economist and military historian. He was professor emeritus at San Francisco State University.\[5\]" Ето ти и и [директен линк към книгата](https://books.google.com/books?id=fqUSGevFe5MC&pg=PA752&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false). Най-долу на 752-та страница виждаш кой се е бил срещу немците за Македония според самите немски документи. Сега направи паралел с това което ви учат днес. Не съм сигурен дали твоите сънародници са ме наричали повече фашист, татар или окупатор. Вашето незачитане на историята и агитацията срещу България раждат днешните ни конфликти. България не може да е съюзник с държава в която анти-българската пропаганда е национален спорт. А и друго нещо се сещам сега. Казваш че Уикипедия бива променяна от български безделници. Нека оставим на страна изобилната информация и извори в Уикипедия, които можеш много лесно да провериш. Енциклопедия Британика няма как да бъде променяна от всеки. Ето ти един цитат : [https://www.britannica.com/topic/Internal-Macedonian-Revolutionary-Organization](https://www.britannica.com/topic/Internal-Macedonian-Revolutionary-Organization) "IMRO was founded in 1893 in Thessaloníki; its early leaders included Damyan Gruev, Gotsé Delchev, and Yane Sandanski, men who had a Macedonian regional identity and a Bulgarian national identity. " Кой ли го е написал? Не е батко ти Джингиби, а Лоринг Данфорт. [https://en.wikipedia.org/wiki/Loring\_Danforth](https://en.wikipedia.org/wiki/Loring_Danforth) "Loring M. Danforth is a professor of anthropology and an author working at Bates College."


Keneifu

Ти мене грешно ме разбра. Јас не кажав дали македонците во 19век се идентификувале како бугари или македонци (и прифаќам дека има измешана историја), туку мене ми е проблем со тоа што сите документи во википедија се скроз пристранети кон бугарската страна. На пример во артиклот за ВМРО на Британика кој ми го линкна, спомнува и за македонскиот дел и за бугарскиот дел од ВМРО. Но на Википедија има повеќе информации за тоа како бугарите гледаат на 11 Октомври и како уствари македонците се бугари отколу што има информации за самиот настан (9 реченици во врска со востанието и 15тина реченици за како македонците биле бугари, иако 11 октомври е денот кога тие почнале да се борат со бугарите). И после дури почнува да кажува како С. Македонија се базира на комунистичка догма ( и тоа го кажува како факт-ај не ме дупи).


[deleted]

Приятел, Уикипедия не е пристрастна към българите. Мислиш ли че някой си чужденец модератор го боли кура за българската история? Те са там само за да следят как се променят страниците и дали някой злоупотрябява с това. Като имате документи, които не са пристрастни към българската страна и показват това, което искате да пише в Уикипедия, отивате там и ги поставяте. Не съм сигурен, но мисля че има talk-ове в които се водят дискусии, ако има разминаване в позициите на едиторите. Масовото репортване на български едитори няма да промени нищо от написаното в Уикипедия. Както споменах Дедо Кире е пример за това. Сигурен съм че Джингиби е репортнат поне 100 пъти, но както виждаш все още не е баннат. Причината не е нито че Уикипедия е "про-българска", нито че е "анти-македонска"... За Британика и ВМРО е така. Знам е че е имало разделение на ляво и дясно крило след вътрешните проблеми в организацията. Цитатът който извадих споменава само националната идентичност на едни от най-важните личности във ВМРО - Гоце Делчев, Даме Груев и Яне Сандански. Ще повторя че това е написано от чуждестранен професор по антропология. Не е нито Джингиби, нито някой български историк или едитор в Уикипедия. Видях страницата за 11 Октомври и наистина се разтягат големи локуми. Отиваш, триеш това което е в повече и така. Ако някой пак го напише, тогава вече репортваш и обясняваш каква е причината. Не знам каква е процедурата, защото до сега не съм променял страници в Уикипедия, но предполагам че нещата стават по този начин. Сигурен съм че в Македония за 11 Октомври се разказват големи митове и легенди, но ето един интересен факт за югославските партизани. Според самият Тито през 1944, когато са падали най-лютите битки, в редиците на югославските партизани е имало 2.5% македонци. Дори черногорците, които сега са 600,000 човека са били 5% от югославските партизани. Интересно ми е колко % от партизаните в Македония през Октомври 1941 са били македонци. Ето и от къде взех информацията : https://books.google.com/books?id=-2HtrQEACAAJ&lpg=PP1&hl=en&pg=PA153&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false В края на 153-та страница се вижда разпределението. Ето и авторът : https://en.wikipedia.org/wiki/Sabrina_P._Ramet "Sabrina Petra Ramet (born June 26, 1949, London) is an American academic, educator, editor and journalist. She was born Pedro Ramet and changed gender in the 1980s, when she became Sabrina Petra Ramet. She specializes in Eastern European history and politics and is a Professor of Political Science at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) in Trondheim.[1] In 2008, the historian Dejan Djokić referred to her as "undoubtedly the most prolific scholar of the former Yugoslavia writing in English".[2]"


Keneifu

Друже јас не ги сметам модераторите на википедија, туку информацијата што ја има таму како пристранета кон Бугарија. Има докази дека Jingiby кој е најголем едитор на секоја страна поврзана со македонизмот се нарекува Анти-фиромизатор и целта му е да ја доведе англиската википедија и направи иста како бугарската. https://www.reddit.com/r/WikiInAction/comments/axxxl0/longtime_wikipedia_user_jingiby_has_been/?utm_medium=android_app&utm_source=share И проблемот е што не може да се направи ништо за него оти поминува премногу време едитирајќи и модераторите не сакаат да изгубат таков contributor. Јас само сметам дека не треба човек за кој што е докажано дека целта му е да го избриши македонскиот перспектив за настани кои ја направиле Македонската република и замени со бугарскиот да биде топ едитор на секоја страна.


[deleted]

Отиваш в дадената страница, намираш написаното което ти се струва пристрастно, проверяваш извора и ако наистина е пристрастен го триеш и пишеш защо. После не знам какво следва, но мисля че модераторите се намесват само когато има репортове и действат спрямо доводите на репорта. Ако репортваш просто защото информацията не ти допада, не очаквай модераторите да направят нещо по въпроса. Според мен по-големият дял от информацията в Уикипедия е достоверна. Разбира се има и глупости, но за това човек трябва да е внимателен и винаги да проверява извора свързан с написаното. Аз лично съм си извадил няколко интересни цитата от там, но по-добре да не ги споделям тук, ако ме разбираш :) Не мисля че модераторите на Уикипедия защитават Джингиби просто защото е активен в сайта им. Помисли какво е по-важно за тях - един активен едитор или репутацията им? Джингиби пише неща от българската перспектива, но ги подкрепя с цитати от професори и чуждестранни автори, докато македонците не правят това. Това което виждам в коментари из интернет е че македонците тълкуват историята от телевизионни предавания, блогове, фейсбук страници и ютуб клипове. Доста малко аргументи подкрепени с научни цитати съм видял до сега. Да не кажа николко...


SpyzBackstab

Има извори кои можат да се гледаат, факт е дека во тоа време имало многу мржња кон схс.


yrnhr

Тук нещата са двуяки. Македонците трябва да признаете, че много хора са посрещнали българската армия като освободители. Има много факти и снимков материал за това. Абсолютен факт. От друга страна българите трябва да признаем, че не всички са посрещнали българската армия така, но е имало и съпротива срещу окупацията.


tmwap

Мразам што нема бегање од оваа пропаганда.


[deleted]

[удалено]


CaptainMoso

Bulgarians were fascist occupators who worked bassicly for nazi germany. This article says that the macedonians welcomed the bulgarian occupators with open hands same as cleopatra did for alexander. This is simply not the truth and i can say with certanty because my great grandpa killed a bulgarian fascist officer and took his gun as a trophy and i we still have it to this day. Many families are the same in macedonia. While i dont have any hate towards bulgarians i wont accept this bullshit article that says somebody welcomed fascist with open hands


SuperHeavyTankMaus

We didn't kill our jews Yes we had an authoritarian dictatorship No we were not fascist occupators There is a lot of material proving that a significant amount of the local population greeted us as liberators -have you read a history book in you life maybe And I even have ancestors from Macedonia and Thrace and I have to agree nowadays there is a Macedonian nation- BUT Please, dont deny history- dont claim how People like Гоце Делчев are Macedonians(he considered himself a Bulgarian- never mentioned that he is a macedonian)- dont claim history of other countries- and be honest to yourself Please stop listening to sfr yugoslavia propaganda and read Britannica for example San stefano treaty that defined the borders of most of the Bulgarian lands in Balkans- macedonia included, And the treaty was agreed upon by the great powers of the world


CaptainMoso

https://youtu.be/UlgdOeMdIHg Here, educate yourself. From where did you brought up Goce? I never said a word about goce, but if you are so keen about this you can visit my profile and see that i have a debate on r/bulgaria on this topic. We are not listening to sfry, we were sfry and frankly if you ask me i would go back today to SFR Yugoslavia.


SuperHeavyTankMaus

Yes I watch this channel, they never called us fascists We were forced to join axis, and promised if we do lands Or we would be subjugated like Monarchist Yugo Ah yes, cant wait to go back to a totalitarian regime that doesn't respect human rights and where you either support the party or live miserable live Yes... fun Communism sucks Look at Eastern bloc countries- plagued by dictatorships disguised as a "democracy" Corrupution is pretty normal here- look at Romania, Bulgaria- even macedonia- russia, Holy shit russia dude So don't play communism as something good The modern generations now have access to information and not propaganda press and know how much better the West is- that's why so many leave to the West in hopes for a better lives than their home country Did you know that the GDP of Romania under Causescu was lower than that of Bulgaria? Fucking Romania has almost 3 times the population of Bulgaria and this... The recovery from the Soviet era will take a long time... But we have to look to the future I understand why macedonia cant agree how historical figures it portrays as their heroes aren't theirs- if they do that would question what macedonia is But c'mon Don't deny history


SuperHeavyTankMaus

And the video you send mentions that bulgaria was forced to join Pretty much occupied by german forces And before Serbian arrival in macedonia there wasnt a Macedonian ethnicity Did any great power call macedonia "macedonian" in the San stefano treaty? Or is it fAkE? SHOULD I GO EDUCATE MYSELF?


SuperHeavyTankMaus

The issue is that both countries have different versions of this story- Macedonians nowadays say we occupied the Macedonians against their will- There is actual proves that we were greeted as liberators so yea Pretty controversial topic


Kristiano100

Која страница на Википедија ја најдовте, бидејќи имам неколку претпоставки од каде е, и ако сум точен, тоа е безобразна бугарска пропаганда.


CaptainMoso

Vo angliskiot del za vostanieto vo mkd protiv fashistite idi nadole vo contraversy i ke go najdes


Kristiano100

фала пријател.


Kristiano100

И да, се чини дека мојот став беше точен. Страницата е покриена целосно, целата со уредувањата на Џингиби, главниот пропагандист против Македонија на Википедија. Тој е целосно надвор од контрола, ставајќи пристрасни информации насекаде.


[deleted]

[удалено]


AnthinoRusso

Хаха, имало кадри. Изгледј го ова https://youtu.be/X76G6ChihtI После оваа документарна емисија верувам дека се е можно кај Бугарите. Го тепале зошто бил Бугарин? Сите што ваделе Бугарски пасоши им правеле притисок и сите до еден ги викале у полиција? Пасошите ги земале ради "блгарштината"? Bull shit, пропаганда на макс. Исто е и со вашите кадри шо ги прати. Исто, од овој истиот канал има видео и за Скопје. Ако го гледаш ќе слушнеш како се збори за тоа дека сме един народ. 1. Ако е така, зошто уопште има потреба да се потенцира тоа? 2. Истите фрази и ден денес ги изговараат политичарите во Бугарија. Заклучок: уште не сте исчистени од фашизам. 3. Кажи ми ЕДНА држава што гледа ослободители од фашистичка, сојузничка на Хитлер, земја.


GGorgi00

Doesn't prove anything, they were greeted as liberators and proved not to be any better than Serbs. Let me show you who else was greeted: The Serbs and Greeks in the Balkan wars ([source](https://archive.org/details/reportofinternat00inteuoft/page/50/mode/1up), p50), you might recognize the book, in fact a Bulgarian sent it to me but focus on the way Macedonians cheered at the arrival of Greeks and Serbs. The Ottoman sultan visiting Bitola before the Balkan Wars. ([source](https://youtu.be/zhIWar6Ydi0)) Shot by the Manaki brothers. I've also seen photos in Belgrade where Bulgarian soldiers are greeted too. Now, Serbians aren't Bulgarians. We aren't Serb, nor Greeks despite how the populace reacted to the march of their armies and we certainly aren't Bulgarians. So kindly fuck off.


[deleted]

[удалено]


DrowningAmphibian

Епа и прапрадедо ми беше мачен и стрелан за тоа што беше бугарски симпатизер, но и покрај тоа никогаш не се определил како друго освен македонец. Тито си ја ништеше конкуренцијата, ништо повеќе, ништо помалку.


GGorgi00

>никой не ти пречи Bulgaria does. I'm sorry about your family. Everyone here is aware that Bulgarians were mistreated after WW2. But you want me to admit that Bulgaria was my liberator in WW2 when *my* family fought against them and some got tortured and killed?


Titanium-X

Bugari,am i right? (Zal mi e za toa sto se slucilo na tvoeto semejstvo...don't kill cuz of joke. Toa na site nasi semejstva se slucilo. Nema isklucoci.)


EdziePro

Шо кур мислеше дека ќе прават? Дека ќе нападнат Бугарски Нацистички гомна шо држат оружја? Шо мислиш дека граѓаните на остатокот од окупираните земји многу па се бунеа? Немаа муда да се побунат оти одма куршум у глава. А Бугарите па шо мислиш шо викаа? "Војско гомнарска, Нацистичка. Ако граѓаните на Македонија ни речат да не ги окупираме, ќе ги послушаме!" Не брее Бугар гниден!


MaksoReddx

I am getting downvoted on a post labeled as "Shitpost" ... ​ Браво Македонци, браво! А ајде чао ви на вас.


lisichanecot

>Shitpost ?


MeroHex

He is new to reddit, so he got upset that someone downvoted him on some previous comment.


Titanium-X

Epa toa e koga si naviknat cel zivot na Insta i Twitter...tamu nema dislikes,samo likes.


MaksoReddx

downvotes downvotes.... And not a single argument. MK Fails.


Kmeta7

Целият свят се е впрегнал и произвежда антимакедонска пропаганда, защото...? Четете братя, четете и ще намерите истината. 1941 не е толкова отдавна и има много запазени документи, както и филми и други източници. Как ще влизате в ЕС с това югославско мислене? [И американците сме ги подкупили след като сме загубили ВСВ.](http://www.macedonianleague.org/documents/the-december-26-1944-circular-airgram-by-edward-stettinius-regarding-increased-propaganda-in-favor-of-an-autonomous-macedonia)


MaksoReddx

Oh, some dumbass wrote some dumbass shit on the internet. I must feel offended now. Or must I?


CaptainMoso

Problemot e sto mnogu od kreatorite na youtube crpat informacii od wiki, ako nekoj pravi video za nesto povrzano so ova missinformation e.


Titanium-X

Geography Now covekon isto...se gleda deka vadel info od Wiki...namesto da gi prasa negovite fanovi sto se od tuka.


MaksoReddx

Епа батка, википедиа е отворена за сите. ако имаш поточни информации иди на википедиа и измени го текстот. а не цело време victim-mentality тука. ебаве...


dedokire

[You must be new here](https://www.reddit.com/r/WikiInAction/comments/axxxl0/longtime_wikipedia_user_jingiby_has_been/)


MaksoReddx

dedokire isto ke ti kazam i na tebe. ako imas potocni informacii odi na wikipedia i izmeni go tekstot. kade nesposobni pa samo se placete..


[deleted]

Точно така. Добре мислиш. Само има един проблем. Дедо ти Кире вече има перманентен бан в Уикипедия аххаха [https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=User\_talk:Dedokire&oldid=970906177](https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=User_talk:Dedokire&oldid=970906177) "You have been blocked indefinitely from editing because it appears that you are not here to build an encyclopedia." "Given that your first edit in years was to report an editor you had never interacted with before, following in the footsteps of an off-wiki campaign to alter Macedonian wiki pages, strikes me as obvious WP:NOTHERE and "meatpuppetry". You seem to be here to push a Macedonian agenda."


MaksoReddx

OOOOOOoohhh!! Ahahaha Sea se e jasno! fala ti za ova, me nasmeja dobro


CaptainMoso

Ne postojat potocni informacii. Ova sto e napisano samo po sebe ne treba da postoi, nemalo nisto sto se zbori tuka i nemaat nikakov dokaz za toa.


MaksoReddx

Тупчо Македонски. Ако не постојат поточни како можеш да тврдиш дека дадените не се точни? Идиот.


NickyBoyReddit

И после ни цитираат од такви извори: "види, вие сте ги сакале бугарите тогаш, па вие сте бугари!". Еден идиот во чат на reddit ми објаснуваше како сме бугари со вакви идиотски содржини.


Nikolay_Milenkov

At this point who cares...


NickyBoyReddit

Ние македонците се грижиме. Зашто после светот така не гледа. Лесно е кога вашата земја не е под 'опсада' од сите страни.


illusi0n__

We care, because it's barbaric action in bad faith, lets say we don't care about being misrepresented to the world - today, there are serious political consequences to this barbarianism that I think most Balkaners know what that can lead to. The Greece name dispute eventually led to the April 27 Parliament attack ("bloody Thursday"). What will a Bulgarian blockade / bad faith acting lead to?


tinko223306

Exactly. If you can't make a change, then why bother with it